• Hansatalo24 logo
  • Rakenna mökin perustukset oikella tavalla

    käsi nostamassa rakennusta maasta

    Mökin perustukset ovat suomalaisen vapaa-ajan rakennuksen elinkaaren kannalta niin tärkeä osa, ettei sen laadusta kannata tinkiä. Kun perustukset ovat kunnossa, mökki voidaan rakentaa kestävällä ja turvallisella tavalla niiden päälle. Pohjarakenteen rooli on toimia sekä rakennuksen painon jakajana että varmistaa että rakennus pysyy tukevasti maassa.

    Oikein rakennettu pohja antaa myös houkuttelevan ulkonäön. Jos pohja taas on tehty huonosti se aiheuttaa myös usein ongelmia, kuten esim. siten että seinälevyjen väleihin ilmestyy rakoja ja ovet ja ikkunat toimivat huonosti.

    Perustuksien tekemiseen kuuluu mm. huolellinen suunnittelu, maaperätutkimukset, budjetointi, tarvittavat mittaukset sekä sopivat eristykset routaa ja sääolosuhteita vastaan. Esityöt saattavat viedä huomattavasti enemmän aikaa kuin itse perustusten rakentaminen.

    Perustukset maaperätutkimuksilla alkuun

    Eri kunnilla saattaa olla erilaisia rajoituksia ja määräykset voivat erota kuntakohtaisesti, joten rakennustarkastajaan on hyvä olla yhteydessä. Ennen kuin mökkiperustuksia suunnitellaan on hyvä aloittaa tutkimalla tontin maaperää, ettei rakennusvaiheessa tule vastaan ikäviä yllätyksiä. Maaperätutkimukset kertovat olennaista tietoa maaperän ominaisuuksista ja näin voidaan varmistua siitä, että perustukset suunnitellaan ja rakennetaan turvallisesti ja kestävästi.

    Tutkimuksissa selviää useita seikkoja, jotka vaikuttavat rakentamiseen. Näitä seikkoja ovat esimerkiksi:

    • maaperän kantavuus
    • maaperän rakenne (maaperän kerrosten paksuus ja kerrosten ominaisuudet)
    • pohjaveden korkeus
    • routivuus
    • radonin esiintyminen

    Mökkitontin maaperä vaikuttaa myös mitoituksiin sekä perustusten toteutustavan valintaan. Tutkimus auttaa myös määrittämään perustuksen korkeuden ja maarakennustöiden laajuuden. Itse perustussuunnitelmassa otetaan kantaa itse perustuksen lujuuteen, eristystapoihin sekä miten mökin ympärillä oleva maa-aines saadaan viettämään mökistä pois. Kaikkiin perustuksiin tämä ei kuitenkaan ole pakollista (esim. pilariperustus).

    Mökin perustusten rakentaminen ei vie kauan

    Sokkeliperustus eli perusmuurianturaperustus on usein käytetty ratkaisu mökeille, mutta myös muille rakennuksille. Se vaatii melko hyvin kantavan maapohjan. Sokkeliperustuksessa käytetään anturaa, joka jakaa painoa maahan. Sen päälle sitten rakennetaan sokkeli.

    Mökin perustusten rakentaminen on suhteellisen nopea prosessi, joka kestää tyypillisesti vain muutaman päivän. Rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan muotit, jotka määrittävät betonin valun jälkeen tulevan perustuksen muodon ja koon. Muottien sisään valetaan teräsbetonista valmistettu laatta, joka toimii perustuksen pohjana. Kun betoni on kovettunut, muotit pureataan ja perustus on valmis.

    Iso vierasmaja saunalla

    Sokkeliperustusta halvempi ja kevyempi menetelmä taas on pilariperustus, joka on omiaan kevyille rakennuksille ja erittäin suorittu ja nopea perustustapa. Jos hakusalla ovat pienen mökin perustukset, voi tässä olla juuri oikea tapa sellaisten totteuttamiseen. Pilariperustuksessa rakennuksen paino kohdistuu yksittäisiin pilareihin, jotka sijoitetaan tasaisin välein rakennuksen alle. Pilareita voidaan käyttää myös terassien, katosten ja muiden kevyiden rakenneosien perustuksissa. Pilariperustus on helppo ja nopea toteuttaa.

    Jos taas halutaan tehdä maanvaraisena laattana mökin perustukset, betonilaatta on tällaiseen sopiva keino, Se jakaa mökin painoa tasaisesti maahan. Betonilaattojen reunoissa tai seinien alla ovat vahvistetut pohjat. Tällainen perustustapa on tekotavaltaan nopea, kustannuksiltaan kohtuullinen ja sen rakentaminen myös suhteellisen helppoa. Talviasuttavan mökin perustuksiin tämä sopii myös sen vuoksi, että sille voidaan asentaa lattialämmitys kätevästi.

    Valmismökit ovat kätevä ja kustannustehokas tapa luoda tyylikäs vapaa-ajan asunto hyvin tehdyn perustuksen päälle. Verkkosivuillamme näet kesämökki- ja hirsimökkivalikoiman, joka on yksi Suomen parhaimmista. Valmismökki toimitetaan pakettina, joka on myös helppo itse kasata, jos tee-se-itse -taidot ovat kohtuulliset. Mökin rakentamista varten voi joskus olla hyvä palkata kirvesmiestä töihin, tai miksei pyydä ammattiasennustiimimme asentamaan? Asennus ei sisälly hintaan, mutta on todella kilpailukykyinen. Kysy asiakaspalvelustame apua, jos kiinnostaa!

    Kosteus- ja routavaurioiden ehkäiseminen alkaa hyvästä eristyksestä

    Mökin perustusten kosteus- ja routaeristys on olennainen osa rakennuksen pitkäikäisyyttä ja asumismukavuutta. Oikein toteutettu eristys suojaa rakennusta kosteusvaurioilta, homehtumiselta ja routavaurioilta.

    Jos halutaan hyvin tuulettuvat mökin perustukset, rossipohja on Suomessa suosittu ja perinteikäs menetelmä. Rossipohja antaa ilman kiertää kunnolla, jolloin puiset rakenteet pysyvät kuivina ja kosteusvaurioita ei pääse helpolla syntymään.

    Kosteus voi tunkeutua rakennukseen maasta kapillaarisen nousun kautta. Sen estämiseen soveltuu
    erinomaisesti karkea, 8–16 mm rakeinen ja puhdas sorakerros mökin alla. Lisäksi on tärkeää asentaa salaojat rakennuksen ympärille ohjaamaan sade- ja sulamisvedet poispäin rakennuksesta. Myös hyvin toimiva sadevesijärjestelmä on olennainen osa mökin perustusten kosteussuojaa, sillä se estää veden pääsyn rakenteisiin katolta ja seiniltä.

    Routivilla alueilla on tärkeää huolehtia riittävästä routaeristyksestä. Syvä perustus, joka ulottuu routarajan alapuolelle on hyvä vaihtoehto. Toinen tavallisempi ratkaisu on perustuksen alle toteutettava sorapatja sekä eristyslevyistä rakennettu routaeristys. Tämä estää maaperän jäätymisen ja sen aiheuttamat vauriot rakennuksessa.

    Eräs huomioon otettava asia on mahdollinen maan radonpitoituus. Radon on radioaktiivinen kaasu, joka voi aiheuttaa terveysriskejä. Radonpitoisilla alueilla rakennettaessa on tärkeää huolehtia radonin torjunnasta. Yksinkertaisin tapa on rakentaa tuulettuva alapohja. Maanvaraisissa alapohjissa radonia voidaan torjua esimerkiksi tiivistämällä alapohja huolellisesti.

    Mökin perustukset kalliolle – onko mahdollista?

    Mökin perustuksen teko kalliolle saattaa kuulostaa suurelta haasteelta, mutta sillä on myös paljon etuja. Kalliopohjaiset tontit tarjoavat erinomaiset edellytykset mökkirakentamiselle. Niiden stabiilisuus ja kuivuus tekevät perustuksen suunnittelusta helpompaa verrattuna esimerkiksi savimaastoihin. Pilariperustus on useissa tapauksissa optimaalinen ratkaisu kalliolle rakennettaessa. Sen keskeisiä etuja ovat:

    • Kun pilarit valetaan suoraan kallioon, vältytään routimisen aiheuttamilta vaurioilta.
    • Pilariperustuksen toteutus on usein suoraviivaisempaa verrattuna esimerkiksi laattaperustukseen.
    • Kallioon porattavat reiät ja niihin valetut pilarit vähentävät huomattavasti maansiirtotöitä.
    • Pilariperustus on useimmiten edullisempi vaihtoehto verrattuna muihin perustustyyppeihin.

     

    mökki

    Pilariperustuksen toteutus kalliolle tapahtuu yleensä seuraavasti:

     

    • rakennuspaikan kallio puhdistetaan ja tasoitetaan.
    • kallioon porataan reiät pilarikenkiä varten
    • reikiin asennetaan kiinnitystapit, jotka ankkuroivat pilarikengät kallioon
    • pilarikengät kiinnitetään kiinnitystapeihin
    • pilarikenkien ympärille valetaan betonipilari

     

    Kevytrakenteisille rakennuksiin voidaan pilariperustus tehdä myös talvella. Tällöin käytetään teräksisiä pilarikenkiä, jotka kiinnitetään kallioon.

    Perustuksen hinta voi vaihdella

    Mökin perustuksien hinta saattaa yllättää. Yllätys voi olla niin miellyttävä kuin vähemmänkin miellyttävä, joten budjettilaskelmat kannattaa tehdä tarkoin. Luonnollisesti sähköttömän pienen mökin perustukset maksavat useimmiten vähemmän kuin suurikokoisen talviasuttavan mökin perustukset. Mökin perustusten hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten tontin maaperä, rakennuksen koko ja muoto sekä valittu perustustapa. Esimerkiksi sokkelin korkeus ja pituus vaikuttavat merkittävästi perustusten materiaalimäärään ja siten myös kustannuksiin. Myös maarakennustöiden tarve voi lisätä perustusten kokonaiskustannuksia.

    Muita perustusten hintaan vaikuttavia asioita ovat myös tulevan mökin lokaatio sekä se, kuinka alueelle päästään erilaisten työkoneiden kanssa. Jos mökille taas halutaan vesijohtoa tai sähköä, lisää kunnallistekniikka omat kulunsa. Kalliolle rakennettava mökki voi myös aiheuttaa omat haasteensa työn edetessä, kun taas tasaisella maalla mökin tekeminen on luonnollisesti helpompaa ja kuluiltaan vähäisempää. Jos maa on kantava ja tasainen, saattaa perustuksen syntyä hyvinkin pienellä budjetilla,

    Mökin perustusten hintaan kannattaa kuitenkin jo alun alkaen laskea kaikki materiaalit ja töiden hinta, jos rakentaminen tilataan alan yritykseltä. Esimerkiksi Villa Kotoisa -blogin kirjoittajan mökin ja saunan perustusten kokonaiskustannukset nousivat yli 57 000 euroon, johon sisältyvät maatyöt ja materiaalit. Mökin rakentaja ei ollut osannut varautua yllättäviin menoihin, joita olivat esimerkiksi sähköjä varten käytetyn aggregaatin kuukauden hinta sekä kauempaa vedetyn sähkökaapelin kustannukset. Tässä tapauksessa oli kuitenkin kyseessä talviasuttava isompi mökkiratkaisu.

    Summaten voidaan kuitenkin todeta että perustuksien kanssa ei kannata tinkiä. Tarve ja budjetin pitää saattaa yhteen, koska mökin perustuksien hinta koostuu niin monesta osa-alueesta, että tarkka budjetointi varhaisessa vaiheessa säästää rahoja sekä myös rakentajan hermoja. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja tämä pätee myös kesämökin perustusten kohdalla!

    scroll to top