Ruuvipaaluperustus on tekniikka, jossa teräksisen paalut asennetaan maahan ruuvimaisella mekanismilla. Ruuvipaaluperustukset ovat suosittu vaihtoehto esimerkiksi betoniperustuksille, ja tälle on olemassa monia hyviä syitä.
Ruuvipaaluperustukset sopivat monenlaisiin paikkoihin: rinteisiin ja metsään ja vaikkapa rannoille. Ruuvipaaluperustusten tekeminen on nopeaa ja tarvittaessa ne voi myös irroittaa, jos perustus on jostain syystä väliaikainen. Osa ruuvipaaluista on käsin asennettavia, sillä ne kierretään maahan esimerkiksi rautakangella tai maaporalla. Koneasennettavat ruuvipaalut taas asennetaan vaikkapa kaivinkoneeseen tai muuhun sopivaan työkoneeseen kiinnitettävällä hydraulisella pyöritysmoottorilla.
Ruuvipaaluperustuksella on useita etuja. Perustusten tekeminen tällä menetelmällä nopeuttaa prosessia reippaasti, jos vertaa sitä perinteisiin perustustenrakennusmetodeihin. Erilaisista piharakennusten perustusmenetelmistä voit lukea Hansa24-blogista. Ruuvipaalut ovat myös erittäin kestäviä, joten ne kestävät monenlaisia sääoloja. Näin ne myös sopivat hyvin suomalaiseen ilmastoon ja eri tyyppisiin maaperiin.
Käsin asennettavilla ruuvipaaluilla tehtävät perustukset sopivat kevyempiin rakennusprojekteihin, kuten terassien, piharakennuksien ja kesämökkien alle. Koneasennettavat ruuvipaalut taas kantavat suurempia rakennuksia, kuten vaikkapa taloja, halleja ja varastoja.
Yksi suomalaisia kiinnostava etu on tietenkin se, että pakkastalvet ja routa eivät ole asennusta ajatellen ongelma. Kannattaa kuitenkin muistaa routaeristys silloin, jos ruuvipaalun kärki ei yllä routarajan alapuolelle. Routiva, märkä ja pehmeä maaperä voi asettaa omat haasteensa jolloin kierrepaalu ei työnny enää syvemmälle. Myös tällöin routaeristys voi auttaa.¹
Tavanomaiset perustustekniikat vaativat esimerkiksi aikaa materiaalien kuivumiselle, mutta ruuvipaaluilla toteutettu perustus mahdollistaa rakentamisen välittömästi asennuksen jälkeen. Lisäksi ruuvipaaluilla tehtävä pohjarakentaminen vaatii vähemmän resursseja ja työpanosta, joten se osoittautuu usein taloudellisemmaksi vaihtoehdoksi perinteisiin menetelmiin verrattuna.
Tällä perustusmenetelmällä on myös haasteita tai haittoja, mutta sellaista perustusta ei ole keksitykään jossa niitä ei olisi. Ruuvipaaluperustus ei välttämättä sovellu sellaiselle maalle, jossa pohjavesi on korkealla. Pehmeä maa voi sekin tuottaa omia haasteita. Vaikka ruuvipaaluperustuksen kustannukset eivät ole järin korkeat, voivat ne nousta kuitenkin suuremmaksi kuin esimerkiksi joissain perustuksissa käytettävien hiekan ja sementin hinnat.
Selkeää kustannusarviota ei voida antaa ilman tietoa projektin laajuudesta, mutta suuntaa antavia arvioita voidaan toki kertoa. Hintaan vaikuttavat myös ruuvipaalujen mitat, jotka vaihtelevat tarpeen ja perustusten mukaan. Ruuvipaalujen valintaan vaikuttavat koon ja kantavuuden lisäksi tontin maalaji ja perustusten päälle tulevan rakennuksen tyyppi.
Saatavilla on yleisimmin 1 metrin, 1,5 metrin ja 2 metrin mittaisia paaluja, mutta erityistarpeita varten myös pidempien paalujen hankkiminen on mahdollista. Ruuvipaaluperustuksen hintahaarukka on yleensä 50-70 euroa per paalu, jonka päälle lasketaan mahdolliset asentamiskustannukset. Asentamiskustannukset eivät ole kuitenkaan paljoa, usein alle 20 euroa per ruuvipaalu. Yleisesti ottaen perustuksen hinta voi nousta 200 – 300 euroon.
Ruuvipaaluperustukset eivät vaadi maan kaivamista ja samalla kaivetun maan viemistä pois tontilta. Ja koska kaivamista ei tarvita, ei tällöin tarvita myöskään kaivinkoneiden ja -kuskien vuokraamista ja palkkakuluja. Tämä alentaa kustannuksia verrattuna moneen muuhun perustusmenetelmään verrattuna.
Ruuvipaaluperustusten tekeminen itse houkuttaa varmasti useita tee-se-itse -henkilöitä, mutta riippuen projektin koosta ja vaikeudesta, voi olla lopulta turvallisempaa palkata asiantuntija tai asiantuntijoita paikan päälle tekemään ainakin osa projektista.
Pienrakentamisessa itse tekeminen kuitenkin usein kannattaa, kuten esimerkiksi terassin perustusten suunnittelemisessa ja tekemisessä, jos tekijöiden peukalot eivät ole aivan keskellä kämmentä. Käsinasennettavat ruuvipaalut ovat varsin käteviä tällaiseen. Ne asennetaan iskemällä maahan rautakangella 20 – 30 cm syvä reikä, jonka jälkeen ruuvipaalu kierretään maahan rautakangen tai maaporan avulla haluttuun korkeuteen.²
Terasseissa suositellaan useimmiten 1,5–3 metrin asennusväliä paaluille, mutta väliin vaikuttavat paalujen valmistajan lisäksi vaikkapa paalun kantokyky ja tulevan rakennuksen paino. Jos tällaisen perustuksen tekemisestä ei ole kokemusta, on järkevää pyytää ammattilaisen apua, joka osaa laskea asennusvälin ja paalujen kantokyvyn oikein. Ammattilaisen käyttäminen projektissa varmistaa, että perusta on turvallinen ja kestävä aikojen saatossa.
Seuraavassa esitellään ruuvipaalujen perustaminen kolmessa vaiheessa. Riippuu toki tekijästä, kokeeko hän nämä vaiheet helpoksi, mutta ruuvipaaluperustusten tekeminen esimerkiksi piharakennuksille on prosessina varsin yksinkertainen – varsinkin jos vertaa moniin muihin perustusvaihtoehtoihin!
Ennen itse ruuvipaalujen asentamista on luonnollsesti hyvinkin tärkeää suunnitella perustusten sijainti ja itse työvaiheet huolellisesti. Ensiksi tulee määritellä tulevan, perustuksien päälle rakennettavan tai nostettavan rakennuksen tai rakenteen paino ja kuormitus. Tämän perusteella sitten voidaan valita sopivan kokoiset ja riittävän kantavuuden kestävät ruuvipaalut.
Maaperän laatua varten on hyvä teettää pohjatutkimus jotta varmistutaan riittävästä pitävyydestä. Rakennuspaikalla suoritetaan tarkat mittaukset ja merkitään paalujen asennuskohdat suunnitelman mukaisesti. Tarkat mittaukset ovat erinomaisen tärkeitä rakennusprojektin onnistumisessa. Pienetkin virheet voivat vaikuttaa perustuksen kantavuuteen pitkällä aikavälillä.
Tässä vaiheessa on otettava vakavasti huomioon mahdolliset maan alla kulkevat putket ja kaapelit. Niiden sijainti on selvitettävä etukäteen, ettei myöhemmässä vaiheessa tule vastaan ikäviä yllätyksiä.
Kun maapohjan tutkimus tai analyysi on tehty sekä suunnitelmat mittauksineen ovat valmiit, on aika hankkia oikeat materiaalit perustusprojektia varten. Materiaalien ja välineiden hankintojen tai vuokrausten muistilista voi näyttää vaikkapa seuraavanlaiselta:
– ruuvipaalut
– rautakanki, ruuvipaaluväännin, maapora
– koneasennukseen hydraulinen pyöritysmoottori
– turvavarusteet kuten suojakypärät, -lasit ja kuulosuojaimet
– muut tarvittavat työkalut, koneet riippuen projektin suuruudesta
Ennen itse asennuksen aloittamista työmaa käydään tarkkaan läpi. Ruuvipaalujen asennuspaikat merkitään.
Ruuvipaalut kierretään maahan esimerkiksi rautakangella tai sitten vaikkapa ruuvipaaluvääntimellä. Kiertämiseen käytettävä väline voi olla joko käsikäyttöinen (rautakanki) tai hydraulinen, riippuen paalujen koosta ja määrästä. Paalut kierretään maahan tasaisesti ja suoraan, kunnes saavutetaan suunniteltu asennussyvyys ja riittävä kantavuus. Asennuksen aikana tarkkaillaan paalun pystysuoruutta ja varmistetaan, että se on linjassa muiden paalujen kanssa.
Asennuksen valmistuttua suoritetaan perustusten tarkastus. Paalujen suoruus pystysuuntaisesti tarkistetaan huolellisesti ja tarkistetaan ovatko paalut oikeassa syvyydessä. Lopuksi tehdään viimeistelytyöt. Näitä voivat olla ympäröivän maan tasoitus ja vaikkapa mahdollisesti viemäröinti- tai salaojitustyöt.
Ruuvipaaluperustuksissa voi sattua virheitä, mutta toivottavasti yleisimmistä virheistä lukeminen ehkäisee niiden tekemistä. Yksi yleisimmistä virheistä on tontin maaperän tutkimatta jättäminen ennen asennuksen aloittamista. Jos maan pohjatutkimuksen jättää tekemättä, voi samalla jäädä vedenpinnan taso ja maaperän kantavuus jäädä huomiotta, voi tämä olla pahimmillaan aiheuttamassa epävakautta koko rakennukseen. Oikeanlainen maaperän tutkimus on aina ruuvipaaluperustusten suunnittelussa ja toteutuksessa tärkeää. Itse asiassa se on aina tärkeää, huolimatta perustusmenetelmästä.
Virheitä voi sattua myös paalujen mitoituksessa. Jos ruuvipaalut ovat liian suuria tai pieniä, voi sekin vaikuttaa rakennuksen kantavuuden ongelmiin. Virheiden välttämiseksi onkin erityisen tärkeää varmistaa paalujen lukumäärän ja ominaisuuksien olevan juuri sopivat maaperälle sekä rakennuksen kuormitukselle.
Ruuvipaaluperustus on varteenotettava vaihtoehto monille muille perustusmenetelmille. Se on esimerkiksi piharakennusten perustuksille hyvin soveltuva menetelmä, koska työn voi tarvittaessa tehdä tee-se-itse -projektina. Muistin virkistämiseksi vielä muutama tärkeä kohta ruuvipaaluperustuksista´:
– Asennus on nopeaa, paalut ovat tarvittaessa irrotettavissa.
– Ruuvipaaluperustuksen teko onnistuu myös routaiseen maahan
– Käsin asennettavat ruuvipaalut sopivat kevyempiin rakenteisiin, koneasennettavat suurempiin projekteihin.
– Muista aina (ja perustusmenetelmästä riippumatta) maaperän tutkimus ja paalujen oikea mitoitus virheiden välttämiseksi.
– Kustannukset ovat yleensä kohtuulliset, ja ne vaihtelevat paalun koon ja asennustavan mukaan.
¹. Ruuvipaalujen routaeristys: Milloin routaeristys on tarpeen? – Telapari Oy