Saunan perustukset ovat tärkeitä samoista syistä, kuin muidenkin piharakennusten kohdalla. Perustus on saunan kantava rakenne, joka tarkoittaa sitä, että saunan perustus kantaa koko muun rakennuksen painon. Siksi alan ammattilaiset rakentavat ne tarpeeksi kestäväksi ja vahvaksi.
Kunnolliset perustukset vaikuttavat saunan kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen. Mikä tahansa perustus ei kuitenkaan sovi mille tahansa tontille. Huomioithan heti alkuvaiheessa, että jokainen maaperä vaatii omanlaisensa perustuksensa.
Me suomalaiset tiedämme, että pienikin sauna voi toimia fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle todistetustikin hyödyllisesti. Siksi haluamme, ettei tämä pyhättö kärsi missään vaiheessa turhista laiminlyönneistä. Saunan perustukset ovat kuin päivän tärkein ateria, aamiainen.
Jos maaperää ajatellen valitaan vääränlaiset perustukset, sauna voi kohdata lähitulevaisuudesta rakennuksen painumista, perustusten halkeilua tai jopa kosteusvaurioita. Kun perustus tehdään kerralla hyvin ja kunnollisesti, sauna voi palvella ahkeraa saunojaa vuosikymmeniä.
Jos maaperää ei huomioida perustusten rakennusvaiheessa kunnolla ja maaperän routiminen unohtuu taka-alalle, voi saunojan riesaksi tulla monia muitakin ongelmia kuin edellä mainitut asiat. Kun rakenteet vääntyvät huonojen perustusten mukana, saattavat esimerkiksi ikkunat ja ovet jumittua kiinni tai vastaavasti niitä ei saa suljettua. Vesieristykset voivat niin ikään kärsiä, jolloin kosteusvauriot voivat aiheuttaa homehtumista ja lahoamista.
Jos edessä on saunan perustusten korjaus, se nousee lähes aina kustannuksiltaan kalliiksi. Pahimmillaan korjaus ei edes lopulta kannata, vaan uuden rakentaminen voi olla järkevämpää. Tärkeintä on siis muistaa, että perustusten laadusta ei voi missään nimessä tinkiä, oli sitten haaveenasi rakentaa itse pihasauna alusta loppuun tai tuoda tontillesi valmissauna.
Yleisiä vaihtoehtoja saunan perustuksille ovat esimerkiksi pilariperustus tai ja kevytsoraharkoilla toteutetut perustukset. Maaperä määrää perustustavan. Yleisin maaperätyyppi maassamme on moreeni, joka on yhdistelmä erilaisia aineksia aina savesta kallion lohkareisiin. Sille sopii useimmiten pilariperustus, kuten myös kalliolle, mutta saviselle maalle sopii taas ruuvipaaluperustus.
Pilariperustus on Suomessa yleisin tapa tehdä perustukset esimerkiksi hirsisaunalle. Jos saunan alla oleva maaperä ei roudi joko lainkaan tai vain vähän, voi rakentaja päästä kustannuksiltaan ja työmäärältäänkin melko helpolla valitsemalla kevytperustuksen. Tässä tapauksessa maaperän päälle asetetaan vain perustuspilarit ja tarvittaessa pilarikengät. Jälkimmäisiä voidaan säätää siinä tapauksessa, jos maa routii hieman. Jos maa routii, voidaan maakuoppiin asetella betonilaatat tai -anturat, joiden päälle taas asetetaan pilarit, jotka puolestaan kannattavat rakennusta maanpinnan yläpuolella. Jos sauna sijaitsee kalliolla, anturoita ei tällöin tarvita.
Ruuvipaaluperustus on sopiva vaikeisiin paikkoihin, jonne voi olla vaikea päästä, pois lukien kallioiset paikat. Se ei myöskään vaadi kovinkaan paljon maan siirtämistä perustusten kohdalta.
Ruuvipaalu on käytännössä teräspaalu, jota kutsutaan myös maaruuviksi. Ruuvipaalu kierretään maan routarajan alapuolelle ja se tapahtuu koneitse. Kevyempien vaihtoehtojen kohdalla myös itse asennettava malli voi olla hyvä vaihtoehto, varsinkin sen kustannustehokkuuden vuoksi: halvimmillaan itse asennettavat paalut maksavat vain muutaman kymmenen euroa per kappale.
Harkkoperustus on suosittu ratkaisu vaativammissa maisemissa, kuten vaikkapa mökeillä. Suomalaiset Leca-harkot ovat yleisiä helppokäyttöisyytensä vuoksi. Leca-harkko saunan perustuksissa puoltaa paikkaansa monesta syystä. Ensinnäkin ne ovat kevyitä ja painavat muurattuna vain kolmanneksen betoniin verrattuna. Harkkoperustuksessa anturan teko harkoilla tulee silloin kyseeseen, jos maapohja on tasainen. Tässä perustustavassa kannattaa huolehtia myös salaojista tai routasuojauksesta, jos niitä tarvitaan maaperän vuoksi. Jos salaojitus tai routasuojaus ei pelaa, voivat harkot haljeta muutaman vuoden sisällä.
Kuten sananlasku sanoo, kannattaa katsoa ennemmin kuin katua. Tämä pätee myös maaperätutkimuksen kohdalla, vaikka rakennuksen ja perustusten kohteena olisikin “vain” pieni pihasauna. Myös valmissaunojen kohdalla maaperän tutkimus on suositeltavaa, vaikkapa jos suunnittelun alla ovat esimerkiksi Parra-saunan perustukset.
Maaperätutkimus on selvitys, jossa kartoitetaan tontin maaperän ominaisuuksia tulevaa rakennusta ja sen perustuksia varten. Maaperätutkimusta suositellaan projektin suunnittelun alkuvaiheeseen, ennen kuin mahdollista rakennuslupaa on edes haettu. Usein tutkimuksessa käytetään kairausta, jonka avulla otettavia maaperänäytteitä voidaan tunnistaa. Esimerkiksi pihasaunojen kohdalla parikin kairausta voi olla riittävä määrä, joten isosta operaatiosta ei tällöin ole kyse.
Maaperätutkimuksen avulla voidaan valita oikeat perustukset. Samalla tämä auttaa pitämään kustannukset kurissa, mutta myös varmistamaan piha- tai mökkisaunan pitkää käyttöikää.
Saunan perustusten teko voidaan jakaa karkeasti muutamaan vaiheeseen.
1. Suunnittelu ja valmistelu
Luonnollisesti ensimmäinen vaihe suunnittelussa on saunan sijainti tontilla, jolle sitä ollaan rakentamassa. Tämän jälkeen tulee tehdä määräykset ja luvat siltä kunnalta, jonne sauna rakennetaan (mökkisaunan luvat kysytään mökkikunnalta). Tämän jälkeen on järkevää tehdä myös maaperätutkimukset, jotka vaikuttavat perustustapaan.
2. Perustusten tekeminen
Kun fyysiset työt alkavat, on ensimmäisenä vuorossa vanhan maan poistaminen. Perustusten alue puhdistetaan roskista, puun juurista ja ylimääräisestä pehmeästä maasta, kunnes näkyvillä on kantavampi maa-aines. Joskus perustukset vaativat ns. sorapatjaa, joka estää kosteuden kapillaarisen nousun.
Maaperätutkimukset kertovat myös, jos perustuksien yhteydessä tulee tehdä routaeristys. Jos sauna sijaitsee savimaalla, on routaeristys käytännössä ehdoton, sillä se auttaa estämään maan jäätymisen ja sulamisen vuoksi tulevia ja koituvia vaurioita perustuksiin. Ja sitten tehdään itse perustukset valitulla ja maaperälle sopivalla tavalla.
3. Perustuksen tarkistus ja viimeistely
Lopuksi on hyvä tarkistaa, että pilariperustuksessa käytetyt pilarit ovat vaakasuorassa ja korkeudeltaan samassa tasossa. Perustukset on hyvä suojata tarvittaessa kosteudelta asianmukaisella tavalla, riippuen käytetystä perustustavasta.
Pihasaunan tai mökkisaunan kokonaiskustannukset riippuvat luonnollisesti siitä, kuinka suuren saunan olet rakentamassa ja minkälaiseen maastoon, sekä paljon muusta. Mutta mitä maksavat pelkät perustukset?
Saunan perustusten hinta määräytyy ensinnäkin maa-alueesta, jonne sauna rakennetaan. Jos valittu paikka on tasainen ja maaperältään sopivan vankka, voidaan päästä pelkällä kevyellä perustuksella. Tällöin saattaa hinta jäädä reippaasti alle 1000 euroa. Jos taas alue vaatii runsaasti maansiirtotöitä ja esimerkiksi betonin valamista, voi perustusten hinta nousta useampiin tuhansiin euroihin.
Oli sitten hinta mikä tahansa, tärkeintä on kuitenkin perustusten laatu niin materiaalin kuin työnkin osalta. Jos tässä vaiheessa säästää, voi lähitulevaisuudessa toimiva sauna olla muisto vain.
Toisten virheistä voi ja kannattaa oppia. Siksi on hyvä muistuttaa itselleen muutama yleisimmin esiintynyt virhe saunan perustuksissa.
Saunan perustusten kerralla kunnolla tekeminen tulee varmasti halvemmaksi kuin saunan perustusten korjaus myöhemmin. Kun hyvin toteutettu perustus varmistaa saunan vakauden ja kestävyyden sekä minimoi rakennuksen painumista ja siitä johtuvia toiminnallisia ongelmia, ei myöhemmin tule maksettavaksi kalliit korjaustyöt.
Saunan perustusten korjaus voi sekin aiheuttaa kustannuksia, sillä itse rakennusta saatetaan joutua nostamaan, jotta korjaajat pääsevät perustuksiin käsiksi. Tällöin taas saunasta voidaan joutua irrottamaan esimerkiksi ikkunoita ja ovia. Oma lukunsa on sitten aiemmin mainitut mahdolliset kosteusvauriot ja homeongelmat, jotka saattavat vaikuttaa esimerkiksi jälleenmyyntiarvoon.
Jos vielä haaveilet pihasaunan luomista löylyiloista, kannattaa ensimmäinen askel suunnata hyvään suunnitteluun ja kunnan lupakäytännöistä tiedustelemiseen. Tämän jälkeen vuorossa on maaperätutkimus ja sen jälkeen pääsetkin itse tekemiseen. Hyvin suunnitellut saunan perustukset ovat enemmän kuin puoliksi tehty iltojen ilo: oma vapaa-ajan sauna tai kodin pihasauna.