Piharakennusta voi käyttää moneen tarkoitukseen, kuten kotitoimistona, harrastetilana tai aitta/varastorakennuksena, mutta siitä voi tehdä myös astetta tasokkaamman ”leikkimökin” perheen pienemmille tai teineille. Sen sijaan, että hankkisi vain pienen leikkimökin pihaan, voisi olla ekologisempaa pitkällä jänteellä ajateltuna, että valitseekin isomman piharakennuksen. Se voi toimia leikkipaikkana, kun lapset ovat vielä pieniä ja leikkimökki-iän jälkeen piharakennuskin kasvaa lasten mukana ja sen käyttötarkoitusta voi helposti muunnella isompien lasten intressien mukaiseksi.
”Aikuistenkokoinen” pihamökki vie toki reilusti isomman pinta-alan pihalta, mutta piharakennuksia on myös kompaktinkokoisiakin. Pienimmät pihamökit ovat noin 10 m2, kuten esimerkiksi Lucas D, Nora E ja Minitoimisto 1.
Pienimpiin pihamökkeihin mahtuu kuitenkin monenlaista, kuten askartelu- ja nikkarointipöytä, nukkekoti tai lego-maailma, peli- tai säkkituolit ja tv pelikonsoleineen. Pikkulapsi-iän jälkeen tai viimeistään kun lapset muuttavat pois kotoa, ei pihaan jää tarpeettomana seisomaan pieni leikkimökki vaan pienen piharakennuksen voi ottaa aikuisten käyttöön puutarhan lisähuoneeksi tai vaikka kotitoimistokäyttöön. Piharakennus on helposti ja nopeasti muunneltavissa uuteen käyttötarkoitukseen.
Tavallinen leikkimökki on usein varsin kevytrakenteinen ohuine seinineen ja sitä käytetään monesti vain kesäkautena lämpimällä säällä ulkoleikkipaikkana. Samaan aikaan voisi yhtä hyvin viettää aikaa ulkona, eikä tavallisesta leikkimökistä olekaan piharakennukseen verrattuna samanlaista käyttöhyötyä. Paksuilla hirsiseinillä ja eristyksillä varustetulla piharakennuksella sen sijaan on jopa ympärivuotinen käyttö mahdollista, jos mökissä on lämmitysjärjestelmä.
Viimeistään kouluiässä tulevat lasten kaverien yökyläilyt ajankohtaiseksi. Se, jos mikä on jännää, jos saa nukkua ihan omassa mökissä yksin kaverin kanssa. Lapset saavat meluta rauhassa omassa mökissä häiritsemättä talon muita asukkaita. Mökissä voi myös todennäköisesti nukkuakin rauhassa aamulla pidempään.
Varsinkin, jos lapsia on perheessä useampi, eikä kaikille ole vaikkapa omaa huonetta, voi pihamökistä olla suuri etu. Jokainen perhe tietenkin sopii omat pelisäännöt kotiinsa, mutta jos pihamökin antaa lasten valtakunnaksi, voi sinne ehkä jättää illalla leikit lattialle, jos niitä ei halua tai raaski siivota vielä pois.
Jos lapset ovat jo teinejä, kannattaa harkita suoriltaan keskikokoisen tai ison piharakennuksen hankkimista. Isommat neliöt mahdollistavat tietenkin paljon monipuolisempaa käyttöä ja isommassa pihamökissä voi oikeasti jopa asua jatkuvasti, jos näin haluaa.
Monet vanhemmat varmasti toivoisivat, että lapset pysyisivät mahdollisimman pitkään omissa hyppysissä. Kun luo kodin pihapiiriin viihtyisät tilat nuorille, johon mahtuu myös kaveritkin kylään, ei heidän tarvitse etsiä hengailupaikkoja kaupungilta tai muualta. Nuorison oma erillinen rakennus pihapiirissä antaa hyvän tilaisuuden harjoitella itsenäistymistä.
Teini-iässä oman rauhan tarve kasvaa paljon. Koulunkäynti ja opiskelu vaatii myös enemmän aikaa, mitä pidemmälle siinä etenee. Omassa pihamökissä voi rauhassa opiskella ja tehdä koulutehtäviä.
Monille nuorille musiikki on tärkeä. Omassa erillisessä piharakennuksessa musiikkia voi kenties kuunnella hieman kovempaakin häiritsemättä muita. Pihamökistä voi tehdä myös bändikämpän.
Oma piharakennus antaa nuorelle yksityisyyttä, jota he usein kaipaavat. Sopikaa vain selkeät säännöt etukäteen, että mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Sen jälkeen onkin vanhempien vuoro harjoitella nuoriin luottamista – ja irtipäästämistä.