Oma kotikuntosali – se on ollut varmasti monen kuntosalikävijän haave nyt vallitsevien poikkeusolojen aikana. Autotallit ovat perinteisesti olleet niitä paikkoja, joista innokkaimmat treenaajat sisustavat itselleen kotikuntosalin. Mutta mitä jos jätetään autotalli autoa varten ja tehdään pihamökistä kotikuntosali? Jo pieneenkin puutarharakennukseen mahtuu kivasti jumppaamaan, eikä se vaadi välttämättä kovinkaan paljon isoja ja kalliita treenausvälineitä. Näillä vinkeillä rakennat itsellesi näppärän kotikuntosalin.
Ihanteellisinta olisi tietenkin, että tilaa on niin paljon, että ei tarvitse kulkea mittanauhan kanssa miettien, että sopiiko jokin väline kotikuntosalille vai ei. Mutta kotona jumppailu ei välttämättä tarvitse välineitä ollenkaan, jos haluaa tehdä liikkeitä vain omalla keholla.
Toisille kuntosalilla käynti saattaa tarkoittaa vain ryhmäliikuntaan menemistä. Jos siis kotikuntosali on vain etäyhteydellä käytäviä ryhmäliikuntatunteja varten, tarvitset siinä tapauksessa ainoastaan sopivan lattiapinnoitteen mökkiisi, riittävästi lattiatilaa ja videotykin sekä valkokankaan. Isolta valkokankaalta jumppaohjaajan seuraaminen on mielekkäämpää kuin läppärin näytöltä. Nykyisin on tosin jo todella isoja televisioita saatavilla, joka on myös käypä vaihtoehto, mutta videotykin hyvä puoli on se, että sen voi kiinnittää kattoon ja valkokankaan saa rullattua ylös jumpan jälkeen. Näin tila muuntuu helposti myös muuhun käyttötarkoitukseen.
Jos kotikuntosali on rautojen nostelua varten, tulee tarve ehkä hieman isommalle suunnittelulle. Mieti ensin, mitkä tarvikkeet ovat aivan välttämättömiä. Tilaan saattaa mahtua vain yksi iso laite ja sitten muutamia pienempiä välineitä. Säädettävillä käsipainoilla tai kahvakuulilla saa treenattua helposti koko kehon läpi, mutta puolikas räkki ja levytanko painoineen on useimmiten lähes välttämätön voimatreenaajille. Lattialle kannattaa hankkia pehmentäviä kumimattoja, jos tekee levytangolla liikkeitä, jotka lähtevät tai palautuvat lattialle, kuten vaikkapa maastaveto.
Aerobisen treenin ystävät saattavat haluta crosstrainerin, juoksumaton, kuntopyörän ja / tai sisäsoutulaitteen kotikuntosalilleen. Kaikkia edellä mainituista ei välttämättä pysty mahduttamaan salilleen, mutta kannattaa valita se tai ne laitteet, joita varmasti tulee käyttämään.
Kotikuntosali voi olla myös muunlaiseen liikuntaan sopiva tila, kuten esimerkiksi pöytätenniksen pelaamiseen. Pöytätennispöydän saa kätevästi taitettua nippuun ja siirrettyä sivuun, jos tilaa tarvitaan muuhun toimintaan. Pihamökissä voi pelata perheen pienempien kanssa sählyä. Siitä voi tehdä myös vaikka kamppailusalin laittamalla tatamit lattialle. Raskasta nyrkkeilysäkkiä ei kuitenkaan kannata välttämättä ripustaa kattopalkeista roikkumaan.
Esimerkiksi Vierasmaja Eva E on keskikokoinen 12 m² / 3,2 x 4,4 m piharakennus, joka on ehkäpä pienin mahdollinen tila, josta voisi tulla kotikuntosali. Iso Pihamökki Garden Room C on puolestaan 30 m² / 8 x 4 m kokoinen rakennus, jossa on mukavasti avaraa lattiatilaa, johon saa mahdutettua jo monenlaisia kuntoiluvälineitä koko perheen tarpeisiin.
Edellä mainitut ja monet muut mallit löydät Vieramaja.fi piharakennusvalikoimasta.