1. Rakennusmääräykset
”Minun piha, minun säännöt” ei valitettavasti ole oikea ajatusmalli vierasmajaa rakentaessa. Se että tarvitaanko piharakennuksellenne erillistä rakennuslupaa, riippuu pääosin rakennuksen koosta, käyttötarkoituksesta ja sijainnista pihalla. Joihinkin pienempiin rakennuksiin riittää toimenpidelupa, mutta tarkemmat tiedot ovat saatavilla kuntien rakennustarkastajilta. Oli piharakennus minkä kokoinen tahansa suosittelemme aina olemaan yhteydessä paikkakuntanne rakennuslupatoimistoon, jotta epämiellyttäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.
Lupatoimistot myöntävät rakennuslupia kaiken kokoisille piharakennuksille ja mökeille. Kuntien rakennusvalvontaviranomaiset tarjoavat tarkat ohjeet siihen miten tulee toimia, jotta rakennusluvat ovat kunnossa ja unelmien pihamökin rakennus voi alkaa. Jos tarvitsette meiltä lisätietoja piharakennuksista, mökeistä tai vierasmajojen rakennusmääräyksiin liittyvissä asioissa, niin voitte lähettää meille sähköpostia tai soittaa.
2. Puurakennuksien erityispiirteet ja asianmukainen hoito
Puu on luonnon oma materiaali ja sen sopeutuminen riippuu lämpötilasta, kosteudesta ja muista sääolosuhteista, etenkin ensimmäisen kuukauden aikana kokoamisesta. On yleistä, että ikkunoiden ja ovien kanssa voi olla pientä hienosäätöä etenkin ensimmäisen kuukauden aikana pystytyksestä. Myöhemmin ikkunoiden ja ovien kanssa voi olla pientä laittoa, noin kerran tai kaksi vuodessa, että ne toimivat kunnolla. Puupintojen pienet halkeamat, oksakohdat ja värivaihtelut eivät ole vikoja vaan puun luontainen ominaisuus.
On tärkeää, että puupinnat suojataan oikeanlaisilla puunsuoja-aineilla heti vierasmajan kokoamisen jälkeen. Jos puupintoja ei käsitellä kunnolla on mahdollista, että pinnoista tulee harmahtavia tai sinertäviä, ja puun pintakäsittelyn laiminlyönti lisää myös homeen sekä lahoamisen riskiä. Suosittelemme, että käsittelette lattialankut kyllästämisen estoaineella. Erityisesti lattian alapuolelle jäävät puolet puusta on hyvä käsitellä huolella, sillä kokoamisen jälkeen ei niihin enää pääse käsiksi. Kun puupinnat hoidetaan ja käsitellään oikein on vierasmajan/kesämökin elinikä huomattavasti pidempi.
On myös viisasta tarkkailla kesämökin puupintojen kuntoa aika ajoin ja käyttää pintoihin puunsuoja-aineita valmistajan ohjeiden mukaisesti.
3. Piharakennuksen koko
Jotta koon valinta onnistuu nappiin on tärkeää miettiä tarkkaan mihin käyttötarkoitukseen piharakennus tulee. Olipa aikeissanne hankkia kesärakennus, mökki, varasto tai vierasmaja toivomme että mietitte päätöksen loppuun saakka ja saatte tontillenne rakennuksen mistä olette tyytyväisiä pitkään. Näin ollen suosittelemme, että teette yhteisen päätöksen kaikkien rakennusta käyttävien kanssa ja tontillenne saadaan koottua juuri oikean kokoinen piharakennus.
4. Mitä saan, mitä pakkauksesta löytyy ja miten puurakennukset toimitetaan?
Kaikki puutarharakennukset, mökit ja vierasmajat kuljetetaan vesitiiviissä pakkauksissa, jotta ne eivät vaurioituisi sään takia. Pakkaukset kestävät kuljetuksen ja sään, eivätkä rakennusmateriaalit vaurioidu vaikka ne olisivatkin sään armoilla useammankin viikon ennen kasaamista.
Kaikki puuosat ja paneelit ovat valmiiksi sahattuja ja oikean kokoisia kokoamista varten (ikään kuin valtava LEGO setti!).
Perus piharakennuspakkaus sisältää:
- Kyllästetyt perustuspalkit;
- Käsittelemättömät puuosat/paneelit ja kaikki kattoon ja lattiaan tarvittavat puuosat;
- Ikkunat;
- Ovet;
- Ruuvit, naulat, ym;
- Ohjeet, niin käyttäjälle kuin itse kokoamiseenkin löytyvät pakkauksesta.
Kaikki osat ja työvaiheet ovat numeroitu, jotta kokoaminen olisi tehty mahdollisimman helpoksi. Ainoa asia mitä tarvitsette on työkalut!
Suurin osa kuljetuksistamme tapahtuu nosturiautolla. Piharakennus materiaalien (700-2500kg) purkaminen onnistuu kätevästi heti päämäärässä. Muistutuksena kuitenkin, että nosturiauton kuljettaja ei ole vastuussa tavaran purkamisen auttamisessa. Toivomme, että olette tarkkoja sen suhteen mihin haluatte purkaa piharakennus materiaalit, jotta voimme tehdä kaikkemme että näin myös tapahtuu. Huomioitavaa kuitenkin on, (auton ja mökin painon vuoksi) että emme välttämättä saa purettua puutavaraa juuri sinne minne olette toivonut. Muistutuksena vielä, että teidän tai edustajanne TÄYTYY olla paikalla kun kuljetus saapuu, jotta voitte olla apuna auton purkamisessa.
5. Perustukset/paikka piharakennukselle
Perustuksien tyyppi riippuu pitkälti piharakennuksen koosta ja maan kiinteydestä. Helpoin ja taloudellisin ratkaisu perustuksille on betonilaatat, jotka asetetaan hiekan ja soran päälle. Kyseinen perustusratkaisu on helppo rakentaa ja onnistuu myös tee-se-itse-mentaliteetin omaavalta henkilöltä, ilman ammattiapua. Tämä betonilaatta ratkaisu on hyvä ratkaisu silloin kun rakennelma on 10m² tai alle. Betonilaattapohjan teko alkaa kaivamalla noin 25-30cm syvän montun, joka täytetään ensin soralla ja sitten hiekalla tasaisen pinnan saavuttamiseksi.
Seuraavaksi asetellaan betonilaatat. On äärimmäisen tärkeää että perustukset ovat kasattu kunnolla ja suoraan jotta rakennus onnistutaan myös kasaamaan suoraan! Suosituin ja myös kestävämpi, mutta hieman hintavampi vaihtoehto on betonipohjaperustus. Betonipohja sopii täydellisesti kaiken kokoisille vierasmajoille, kesämökeille ja piharakennuksille. Betonipohjan tekeminen vaatii kuitenkin usein ammattilaisen apua, sillä kyseisen pohjan tekeminen vaatii vähän enemmän tietotaitoa. Nämä kaksi edellä mainittua ratkaisua ovat yleisimmät perustusratkaisut, mutta muitakin vaihtoehtoja on.
Suosittelemme keskustelemaan paikallisten ammattilaisten kanssa, jotka osaavat ottaa huomioon piharakennuksen koon ja maaperän kiinteyden. Painotamme todella miettimään tarkasti perustuksia, sillä vankka ja tasossa oleva perustus on elintärkeä. Jos perustuksia ei tehdä kunnolla ei itse piharakennuksestakaan tule toivotunlaista. Vääntyneet seinät, huonosti toimivat ovet ja ikkunat ovat esimerkki seurauksia huonosti tehdyistä perustuksista! Lisätietoja perustuksista löytyy meidän asennus sivuilta.
6. Tee se itse vai rakennusyhtiön palkkaus?
Suurin osa piharakennuksien, mökkien ja vierasmajojen kokoamisesta onnistuu tee-se-itse –asenteella. Erityisesti pienten ja keskikokoisten piharakennuksien ja vajojen (8-12m²) kokoaminen onnistuu useimmilta todella vaivattomasti. Suosittelemme, että piharakennuksen kokoamisessa olisi mukana kaksi henkilöä, sillä osa puuosista ja paneeleista ovat varsin painavia. Tilastojemme mukaan 85% asiakkaistamme kasaavat piharakennuksen omin avuin, tai palkkaavat yhden ammattilaisen auttamaan ja varmistamaan, että kaikki sujuu kuten kuulukin.
Eli piharakennuksen kokoamiseen tarvitsette vähintään kaksi aikuista, työkalut (vasara, saha, pihdit, porakoneen, ruuvimeisseli, mittanauhan, tikkaat, puukko ja vatupassin) ja tietysti 1-3 päivää itse työntekoon, riippuen ammattitaidoistanne ja rakennuksen koosta. Piharakennuksien mukana tulevat selkeät ohjeet ja kokoamisen ei pitäisi tuottaa päänvaivaa jos kodin pienet askareet ja jonkin asteiset tee-se-itse hommat luonnistuvat. Jos ette kuitenkaan luota omiin taitoihinne tai ette halua itse osallistua kokoamiseen, suosittelemme palkkaamaan paikallisen ammattilaisen.
7. Seinien paksuus
Suosituimmat seinien paksuudet piharakennuksissa ovat 28mm, 40mm, 44mm ja 50mm. Markkinoilta on myös saatavilla 19mm paksuisilla seinillä varustettuja varastoja, mutta usein kyseiset varastot ovat pieniä työkaluvajoja tai piharakennuksia todella lyhyellä eliniänodotteella. Emme suosittele käytettäväksi alle 28mm seinän paksuutta.