Jos mielessä on autokatoksen hankkiminen tai rakentaminen kotipihallesi, saat parhaita vinkkejä autokatosten perustusten rakentamiseen täällä. Autokatokset ovat käteviä ratkaisuja kodin autojen suojaamiseen ja säilyttämiseen, ja mikä parasta, ne voidaan toteuttaa tarvittaessa hyvinkin kevyesti. Vastaavasti tarpeen vaatiessa hieman raskaammat ja vankemmat katokset ovat mahdollisia vaikkapa useammallekin autolle.
Autokatokset perustukset ovat kuitenkin tärkeitä huolimatta katoksen koosta – perustuksen tehtävänä on kestää katosrakennelman paino, jolloin oikein rakennettu perustus pitää huolta koko autokatoksen kestävyydestä. Perustustapoja on monenlaisia, mutta etenkin ruuvipaaluperustus on sellainen, joka on lähes kaikissa tapauksissa toimiva ja mikä tärkeintä, helppo myös itse toteuttaa.
Autokatoksissa on vaihtoehtoja ja valikoimaa, oli sitten tarkoituksena sellaisen rakentaminen tai valmiina ostaminen. Puurakenteinen avokatos ilman umpinaisia seiniä voi olla usein se helpoin vaihtoehto, jos aikoo tehdä mahdollisimman paljon itse.
Vaikka katos ei suojaa säältä niin hyvin, kuin umpinaisilla seinillä varustettu, on sen hyvinä puolina helppo rakentaminen tai asentaminen. Hyviä vaihtoehtoja löydät Hansa24:n valikoimista, joissa on useita massiivisesta kuusipuusta valmistettuja sekä laadukkaita, vahvoja ja kestäviä katoksia. Katso autokatoksia täältä. Umpiseinäisissä autokatoksissa hyvänä puolena on parempi suojaus säältä ja tuulelta, mutta ne vaativat esimerkiksi perustuksilta enemmän, puhumattakaan kustannuksista.
Vuonna 2025 on hyvä aloittaa autokatossuunnitelmat, koska tammikuussa voimaan tullut lakimuutos vapautti rakennusluvasta alle 50 m² autokatokset.¹
Jos päädyt kevyempään avokatokseen, on edessä perustustavan valitseminen. Helpotamme valintaa keskittymällä tässä ruuvipaaluperustukseen, vaikka muitakin tapoja on luonnollisesti olemassa ja saatavilla.
Ruuvipaaluperustusten yhtenä etuna on se, että rakentaminen onnistuu kevyisiin rakennelmiin usein ilman suurempia työkaluja ja työvoimaa. Saatavilla on nimittäin käsinasennettavia ruuvipaaluja, jotka asennetaan iskemällä muutaman kymmenen senttimetrin mittainen reikä maahan. Työkaluna voi toimia tässä rautakanki, jota voi käyttää myös seuraavassa vaiheessa. Ruuvipaalu nimittäin pitää saada haluttuun korkeuteen sopivalla vipuvarrella ja rautakanki on tässäkin varsin oiva työkalu.²
Autokatosten ruuvipaaluperustuksessa tulee ottaa selville sopiva paalujen asennusväli. Tämä riippuu päälle tulevan rakennelman (ja sen painon) lisäksi paalujen valmistajasta ja niiden kantokyvystä.
Autokatoksen perustusten budjettia laadittaessa tulee ottaa huomioon muutamia tekijöitä.
– Perustustapa
– Maaperän laatu
– Rakennuksen koko
– Rakennuksen paino
– Mahdolliset lisätyöt
Ruuvipaalujen kappalehinta on halvimmillaan muutaman kymmenen euroa, joten itse materiaaliin ei kulu esimerkiksi 7 – 8 paalun perustuksella montaa sataa euroa. Tee-se-itse -perustusten tekijät voivat päästä kohtuullisen halvalla, jos paalut saadaan maahan rautakangella. Jos tämä ei onnistu, voi asennusvälineenä toimia maapora (ruuvipaaluväännin). Ruuvipaaluvääntimiä voi vuokrata päiväksi esimerkiksi noin 100 euron hintaan.
Joskus voi olla järkevämpää antaa perustusten tekeminen ammattilaisen harteille, sillä vaikka kustannuksia tulee hieman enemmän, voi tällöin olla varma työn laadusta ja oikeanlaisesta suunnittelusta. Urakkamaailma-sivuston esimerkin perusteella 7 paalulla toteutettava, 25 m2 autokatoksen perustus on vuonna 2024 maksanut 650 euroa.³
Autokatosten perustukset voidaan jakaa muutamaan tärkeimpään vaiheeseen.
1. Suunnittelu ja paikkojen merkitseminen
Suunnittelua ja valmistautumista ei sovi väheksyä. Tässä vaiheessa tarkistetaan myös maaperän laatu. Ruuvipaalut sopivat hyvin esimerkiksi saviselle tai hiekkaiselle maalle. Jos paalujen paikkojen suunnittelemiseen ei löydy osaamista, voi siihenkin pyytää ammattilaisen apua. Kun paikat on määritetty, merkitään kulmapisteet ja asennuskohdat maahan. Paalujen väli riippuu siitä, minkä kokoinen autokatos perustuksille laitetaan. Yleisimmin ruuvipaalut asennetaan noin 1,5– 3 metrin välein.
2. Aloitusreikien tekeminen
Asennuskohtiin lyödään muutaman kymmenen senttimetrin syvyinen aloitusreikä vaikkapa rautakangella. Ruuvipaalut tarttuvat maahan paremmin seuraavaa vaihetta varten, eli ruuvausta.
3. Ruuvipaalun ruuvaus
Ruuvipaalun kärki asetetaan reikään. Rautakangen tai ruuvipaaluvääntimen avulla sitten käännetään ruuvipaalua, jolloin se tunkeutuu maaperään. Ammattilaisten asennushinta voi olla vain 20 euron tienoilla per ruuvipaalu, joten työn ulkoistaminen voi olla oikein järkevää, jotta voi varmistua tasaisesta ja suorasta asennuksesta.
4. Ruuvipaalun syvyyden ja tasauden tarkistaminen
Ruuvipaalut tulisi ruuvata minimissään maan routarajan alapuolelle, joka sijaitsee useimmiten 80 – 120 cm syvyydessä. Tämä siksi, jotta perustukset kestävät Suomen talven reippaissa lämpötilojen vaihteluissa. Ruuvipaalujen vaakatasot voidaan tarkistaa vatupassilla ja korkeutta voidaan säätää vääntämällä niitä syvemmälle tai sitten vastaavasti takaisinpäin.
5. Autokatoksen rungon kiinnitys
Lopuksi autokatoksen seinä tai seinän vaakajuoksu voidaan kiinnittää ruuvipaaluihin. Tämä tapahtuu paalujen päihin asennettavilla kiinnikkeillä, joita on saatavilla monissa eri muodoissa tarpeen mukaan.
Image caption: Hansa24:n laadukas 20 m2 Dora-autokatos ei tarvitse rakennuslupaa, mutta kunnan rakennusvalvonta neuvoo muissa määräyksissä.
Ennen kuin perustusten paikka lyödään lukkoon, on järkevää kysyä oman kunnan rakennusvalvonnasta tarvittavia vaatimuksia. Usein autokatoksen tai muun piharakennuksen tulisi sijaita vähintään 4 metrin päässä tontin rajasta. Jos autokatos pitäisi saada lähemmäksi tontin rajaa, voi tähän joskus pyytää naapureilta/naapurilta kirjallista suostumusta, mutta tähänkin tarkimman vastauksen antaa kunnan rakennusvalvonta.⁴
Vuoden 2025 alusta alkaen alle 50 m2 autokatokset eivät tarvitse enää rakennuslupaa, mutta esimerkiksi edellä mainittu autokatoksen sijainti ja monet muut seikat puoltavat sitä, että rakennusvalvontaan kannattaa olla aina yhteydessä ennen rakentamista. Paikkakuntakohtaiset käytännöt voivat nimittäin vaihdella.
Jos kevyt autokatos tuntuu tulevaisuudessa liian kevyeltä, voi tulla houkutus muuttaa autokatos autotalliksi. Tämä taas useimmiten vaatii rakennusluvan, sillä suljetut autotallit ovat vankempia rakennelmia. Tässä tulee ottaa huomioon myös autokatoksen perustus ja varmistaa, että alkuperäinen perustus kantaa myös painavamman rakennuksen.
Ruuvipaalujen lisäksi on olemassa myös muita tapoja perustusten tekemiseen. Tärkeintä on perustusten toteuttaminen huolellisesti, sillä hyvä perustus pidentää koko katoksen ikää. Ruuvipaaluperustus sopii kuitenkin useimpiin kevyisiin katoksiin, joita löydät Hansa24:n valikoimista. Ruuvipaaluperustuksen tekeminen itse säästää kustannuksia, mutta ammattilaisilta kannattaa pyytää tarjouksia asennuksesta ja suunnittelusta, jos rakentaminen ei ole autokatoksen hankkijan vahvinta alaa!