Kun astut johonkin tilaan, rekisteröivät aistisi välittömästi monenlaista informaatiota. Saatat kiinnittää huomiosi ensimmäisenä siihen, miltä jokin näyttää. Ehkä jokin tietty esine kiinnittää heti huomiosi tai sitten jokin värisävy. Toinen huomaa tilan muodot ja rakenteiden yksityiskohdat ja haluaa välittömästi koskettaa jotain pintaa. Joku herkempi nenäinen taas kiinnittää ensimmäisenä huomionsa tilassa olevaa tuoksuun.
Ottamalla eri aistikanavat huomioon sisustuksessa, teet piharakennuksestasi viihtyisän kokonaisuuden. Tässä on kuusi vinkkiä, miten sen teet.
Kun mietit sopivaa värimaailmaa piharakennukseesi, mieti ensin mikä on piharakennuksesi perimmäinen tarkoitus. Jos haluat tilasta rauhoittavan, valitse sinisiä tai vihreitä sävyjä. Valitse ruskean sävyjä, jos haluat tilastasi lämpimän ja turvallisen tuntuisen paikan.
Ole varovaisempi keltaisten tai punaisten värien kanssa. Kirkas keltainen saattaa ärsyttää silmiä pidemmän päälle ja se voi tehdä sinustakin ärsyyntyneen. Punainen puolestaan viittaa yleensä johonkin vaaraan tai negatiiviseen emootioon. Sillä voi olla suora vaikutus verenpaineeseen, sykkeeseen ja hengitystiheyteen. Toisaalta punainen viestii myös rakkautta. Käytä sitä siis vain hyvin harkitusti.
Valkoisen sävyiset värit ovat aina suosittuja. Valkoinen liitetään yleensä puhtauteen, viattomuuteen ja yksinkertaisuuteen. Valkoisella värillä voidaan luoda enemmän tilan tuntua huoneeseen. Huomio myös, että valkoinen väri voi alkaa tuntua tylsältä ja kylmältä, jos sen kaverina ei ole yhtään kontrastia tai muita värisävyjä.
Psst.. tiesithän, että Vierasmajan piharakennuksiin voit valita myös haluamasi sävyisen puunsuoja-aineen 15 eri vaihtoehdosta.
Saat piharakennukseesi heti kodikkaamman tunteen, kun ripustat verhot ikkunoihin ja laitat lattialle maton. Kun valitset verhoja piharakennukseesi, ota ainakin huomioon ikkunan ilmansuunta. Jos aamuaurinko paistaa suoraan ikkunaan ja mökissä on tarkoitus nukkua, voi olla viisasta valita paksummat pimennysverhot tai rullaverho pimentävällä kalvolla. Sälekaihtimet ovat myös kätevät, jolloin voit tarvittaessa säätää helposti sisään tulevan valon määrää.
Matto tuo lämpöä lattiaan, mutta se myös vaimentaa tilan mahdollista ääntä. Valitse tilaan oikeankokoinen matto. Liian pieni matto ei pääse oikeuksiinsa ja liian iso voi olla hankalasti puhdistettavissa.
Takka tai muu tulisija tuo viimeisen silauksen piharakennukseesi. Se lämmittää niin kehoa kuin mieltäkin. Elävän tulen katsominen on mitä parhainta meditointia. Se on myös väriltään lempeä silmille.
Tulisijoja on monenlaisia. Valitse vaikka avonainen versio, jossa voit samalla paistaa makkarat tai sitten kaasulla toimiva modernimpi vaihtoehto. Jos käytät piharakennusta myös talvella, kannattaa valita lämpöä varaava tulisija.
Äänimaailma on monelle hyvin tärkeä elementti. Riippuen siitä minkälaisessa ympäristössä piharakennuksesi on ja minkälaista äänentoistoa etsit, löytyy siihen monia keinoja.
Bluetoothilla yhdistettävät aktiivikaiuttimet ja lempparisoittolista Spotifystä – muuta et välttämättä edes tarvitse. Mutta jos oletkin vaikkapa vinyylilevyjen aitoon alkuperäiseen ääneen luottava ja haluat viimeistellä äänimaiseman sisustukseen sopivilla akustiikkalevyillä, sopii sekin vallan mainiosti piharakennukseen. Jos meinaat popittaa mökissäsi ihan kunnolla, varmistathan, että naapurit eivät häiriinny, jos he eivät ole mukana bileissäsi 🙂
Viherkasvit lisäävät piharakennuksesi viihtyisyyttä takuulla. Kasvit tuottavat ilman hiilidioksidista ympäristöösi happea. Jotkin kasvit sitovat ilmasta myös mahdollisia haitallisia kemikaaleja (joita tosin ei Vierasmajan hirsirakenteissa pitäisi edes ollakaan).
Huolehdi vain, että kasvisi saavat riittävästi vettä ja oikean määrän valoa. Hanki vaikka kasveille tarkoitettu lamppu, jossa on punaista ja sinistä valoa, niin et ole riippuvainen auringonvalosta ja ajasta vaikka lamppu päälle sellaiselle hetkelle, että se ei häiritse mökissä oloa.
Ja jos viherkasveille ei meinaa löytyä sopivaa pöytätilaa tai tasoa, niin ole trendikäs ja ripusta kasvisi seinälle tai vaikkapa katosta nurinpäin alas. Tähän tarkoitukseen löydät sopivat ruukut ja tarvikkeet hyvin varustellusta puutarhaliikkeestä.
Mitä mökkielämä olisikaan ilman herkullista ruokaa? Ja mikäs sen mukavampaa, kuin itse ruoan valmistaminen omalla mökillä. Isompiin piharakennuksiin voit tehdä oman kesäkeittiön katetulle terassille tai miksei sitä voisi rakentaa myöskin sisätiloihin? Varmista tällöin vain riittävä ilmanvaihto.
Ulkokeittiöön sopii tietenkin loistavasti grilli, mutta mitä jos asentaisit sisätiloihin esimerkiksi kunnon vanhan ajan puulla lämmitettävän lieden? Saat samalla lämmitettyä mökkiäsi. Tai sitten vaikkapa kaasulla toimivan monikäyttöisen keittotason.
Vesipisteen rakentaminenkin on ahkeralle kotikokille harkitsemisen arvoinen juttu. Tähän löytyy monia ratkaisuja, joiden kanssa paikallinen rautakauppasi osaa varmasti auttaa eteenpäin.
Bonusvinkki: Muistathan, että Vierasmajalta saat myös asennus- ja suunnittelupalvelun halutessasi. Toteutamme mielellämme yhdessä kanssasi unelmiesi piharakennusprojektin ja teemme tarpeen vaatiessa muutoksia rakenteisiin, jotta lopputulos on paras mahdollinen.